12 Temmuz 2014 Cumartesi

Entity Framework nedir? Avantajları nelerdir?

1 comment
Bu yazıda Object Relational Mapping (ORM) kavramından ve en popüler ORM uygulamarından bir tanesi olan Entity Framework'ten bahsedeceğim.

Object Relational Mapping, veri tabanındaki tabloları sınıflara, kolonları propertylere, kayıtları ise nesnelere dönüştürerek, veri tabanındaki işlemleri daha basit biçimde gerçekleştirmeyi amaçlar. SQL kodları yazmak yerine işlemler nesneler üzerinden yapılabilir.

En popüler ORM uygulamalarından bir tanesi Microsoft tarafından geliştirilen Entity Framework'tür. Özellikle MVC projelerinde sıkça kullanılan ve CRUD fonksiyonlarını bir hayli basit hale indirgeyen Entity Framework'ü indirmek için http://msdn.microsoft.com/en-us/data/ee712906 adresini ziyaret edebilirsiniz.

Peki Entity Framework kullanmak ne gibi avantajlar sağlar?
  • Uzun veri tabanı sorguları yazmaya gerek kalmaz.
  • Nesne yönelimli kodlamaya (OOP) son derece uygundur.
  • Veri tabanı yönetim sistemleri arasında geçiş yapılması kolaydır. Örneğin MS-SQL olan veri tabanı MySQL'e rahatça taşınabilir.
Entity Framework içerisinde 4 farklı yöntem barındırır.
  1. Model First : Boş bir model dosyası oluşturulur. Veri tabanı bu model üzerine kurulur.
  2. Database First : Daha önceden oluşturulmuş olan veri tabanı Entity Framework'e bağlanır.
  3. Code First (Var olan veri tabanı) : Sınıflar ve mapping kodları yazılımcı tarafından oluşturulur. Daha sonra veri tabanı bu sınıflardan türetilir.
  4. Code First (Yeni veri tabanı) : Sınıflar ve mapping kodları yazılımcı tarafından oluşturulur. Veri tabanı, sınıfların ve modellemenin durumuna göre güncellenebilir.
If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It

1 yorum:

ömer dedi ki...

http://www.elifogluankaranakliyat.com