31 Ağustos 2018 Cuma

TypeScript nedir?

1 comment


JavaScript istemci tarafında kullanılan en önemli dil. Node.js gibi teknolojiler ile birlikte JavaScript'i server tarafında da kullanmaya başladık.

JavaScript ile büyük uygulamalar geliştirmek oldukça zordur. Kod büyüdükçe oldukça karmaşık bir hale gelir ve kodu okumak da kullanmak da gitgide zorlaşır. Ayrıca OOP ilkelerini karşılamaması, derleme zamanı hata denetimi özelliklerini benimsememesi JavaScript'in server tarafında başarılı bir teknoloji olmasını engeller. Bu açıkları kapatmak için Microsoft tarafından TypeScript geliştirilmiş ve kullanıma sunulmuştur.


TypeScript nedir?


TypeScript'in tanımı "Uygulama ölçekli geliştirme için JavaScript" tir. Nesne yönelimli, derlenebilir bir dildir. C#'ın da tasarımcısı olan Anders Hejlsberg tarafından geliştirilmiştir. TypeScript, JavaScript'e derlenen JavaScript'in bir üst kümesidir.


TypeScript'in özellikleri


Sadece JavaScript. TypeScript, JavaScript'le başlar ve JavaScript'le biter. Temel yapıtaşlarını JavaScript'ten alır. TypeScript kullanabilmek için sadece JavaScript bilmek yeterlidir. TypeScript ile yazdığımız kodlar JavaScript koduna dönüştürülür.

Diğer JavaScript kütüphanelerini destekler. Derlenmiş TypeScript kodları, herhangi bir JavaScript uygulaması tarafından kullanılabilir. Tüm JavaScript framework'lerini, tool'ları ve kütüphanelerini kullanabilir.

JavaScript aynı zamanda TypeScript. Herhangi bir .js dosyasını .ts uzantısıyla kaydederek derlenmesi sağlanabilir.

TypeScript sanal makineye ihtiyaç duymaz. JavaScript'in çalıştığı her ortamda çalışabilir.

Andres Hejlsberg tarafından sunulan TypeScript tanıtım videosuna buraya tıklayarak ulaşabilirsiniz.

TypeScript open source (açık kaynak) bir üründür. IDE olarak Visual Studio önerilirken, desteklenen diğer IDE'leri buradan görebilirsiniz.
If You Enjoyed This, Take 5 Seconds To Share It

1 yorum:

Unknown dedi ki...

According to Stanford Medical, It's indeed the one and ONLY reason this country's women get to live 10 years more and weigh 42 pounds less than we do.

(And realistically, it is not related to genetics or some secret exercise and EVERYTHING to "how" they are eating.)

P.S, What I said is "HOW", and not "WHAT"...

Click on this link to discover if this brief quiz can help you release your real weight loss possibilities